Bezpečnost potravin a vody

Ne všechny potraviny a voda jsou bezpečné, a to hlavně za mimořádných událostí. Dávej vždy pozor na to, co jíš a piješ.

_zkazene_potraviny

Znečištěné pití

Nikdy nepij vodu ze zdrojů, které neznáš. Potoky, studánky nebo studny obsahují vodu, ve které mohou být mikroby způsobující průjmy i daleko horší nemoci. Vodu pij vždy jen z veřejného vodovodu nebo studny, kterou dobře znáš. Na výlety si s sebou nezapomeň vzít dostatek vody z domova v čisté lahvi.

Zkažené jídlo

Nebezpečné mikroorganismy mohou obsahovat také zkažené potraviny. Rizikové jsou hlavně špatně skladované maso, vejce nebo mléčné výrobky. Nikdy nejez syrové maso nebo vejce. Dávej pozor také na vypouklé konzervy, které jsou prudce jedovaté. Nikdy nejez ani potraviny, na kterých je plíseň – a to ani tehdy, když je plísně jen kousek a dá se odkrojit.

Osobní hygiena

Před vařením a podáváním jídel a před jídlem si nezapomeň umýt ruce. Důležité je také v kuchyni nemíchat syrové a uvařené potraviny a po práci se syrovým masem a vejci si mýt ruce zvlášť pečlivě.

_pitne_zdroje
_myti_rukou

1

Podívej se na následující obrázek a najdi na něm nebezpečné potraviny. Co a proč je na nich nebezpečné a jak by ses měl chránit?

2

Znáš nějaké nemoci přenášené vodou? Dnes jsou už skoro vymýcené, ale dříve nemoci jako cholera nebo tyfus způsobovaly obrovské epidemie s tisíci mrtvých. Proč myslíš, že se podařilo tyto choroby vymýtit?

3

Za jeden z nejúčinnějších přírodních jedů je považován botulotoxin, označovaný také jako klobásový jed. Kde se s tímto jedem můžeš setkat?

1

Vypouklé konzervy: hrozí otrava botulotoxinem, chleba je plesnivý, ovoce má poškozenou slupku a vypadá nahnilé, karton s džusem je nafouklý, a tedy zkažený, maso a uzeniny a sýry se v horku rychle kazí.

2

Výskyt těchto nemocí se podařilo omezit zejména zajištěním dodávky nezávadné vody, dezinfekcí vody a správným odváděním a čištěním odpadních vod.