Malá kuchařka

Popáleniny nám hrozí na mnoha místech, ale úplně nejčastější jsou v kuchyni. Tam jsou zdrojem úrazů jak rozpálené plotýnky a hrnce, tak především vroucí voda a horké pokrmy. A to je i náš případ.

1. Adélka chtěla překvapit rodiče tím, že sama ohřeje polévku. Jenže když sundávala hrnec s horkou polévkou ze sporáku…

2. …nešťastnou náhodou si polila předloktí. Tričko je špinavé, napadne Adélku, jenže v tu chvíli ji překvapí prudká bolest. „Au, to pálí!“ zakřičí.

3. Její sestra Míša je naštěstí poblíž a ví, jak pomoci. Nejdřív odstraní tričko polité horkou polévkou. Už to samo Adélce uleví. Popálenina zasahuje celou vnější stranu předloktí, je červená, s velkým puchýřem.

4. Míša okamžitě odvede Adélku ke dřezu a chladí jí spálené předloktí. Popáleninu nestačí jen tak opláchnout vodou, chlazení musí být dostatečně dlouhé.

5. Pak Míša přiloží na popáleninu sterilní gázu z lékárničky. Dá ji na části, na kterých je puchýř, aby zabránila infekci.

6. Nakonec gázu lehce připevní pomocí obinadla. Maminka bude zpátky během chvilky a pak se s Adélkou vydá k lékaři. Nezapomene přitom pochválit Míšu za rychlý a bezchybný zásah.